27-04-2015

Talent Norge velger orkesteret 1B1 som første satsing

– Nystartede Talent Norge AS satser 1,5 mill. kroner på unge strykere fra sørvestlandet hvert år i tre år.

I tillegg får orkesteret 1B1 gaver fra Kavlifondet, Sparebankstiftelsen SR-Bank og Stiftelsen Cultiva på kr 500.000 fra hver i 2015. Intensjonen er å støtte 1B1 med tilsvarende bidrag i 2016 og 2017. Til sammen vil dette kunne gi ni millioner kroner til 1B1 de neste tre årene. Dette er en av de største satsningene på ung klassisk musikk i sørvestlands-regionen noensinne.

Orkesteret 1B1, som mottok Spellemannprisen tidligere i år, og som til neste år skal fremføre et spesialkomponert verk for NASA i New York, undertegner mandag 27. april en avtale om tre års økonomisk støtte fra Kavlifondet, Sparebankstiftelsen SR-Bank og Talent Norge. Avtalen signeres under nærings- og kulturkonferansen i Kilden konserthus i Kristiansand og satsingen vil bli offentliggjort av kulturminister Thorhild Widwey og styreleder i Talent Norge, John G. Bernander.

1B1 har siden oppstarten i 2008 gjort seg internasjonalt bemerket, og har allerede rukket å samarbeide med to av vår tids største komponister; Arvo Pärt og Steve Reich. Orkesteret består av talentfulle elever ved universitetene og kulturskolene i Stavanger, Bergen og Agder i samspill med lærere og erfarne musikere fra Stavanger Symfoniorkester. I tillegg samarbeider orkesteret med en rekke videregående skoler og kulturskoleelever i regionen.

– Helt siden starten har vi hatt en ambisjon om å være med på å endre måten klassisk musikk blir fremført på og lyttet til. I dag er målene våre plutselig rykket mye nærmere. Tilskuddet gjør at vi kan øke aktiviteten både lokalt og internasjonalt, og at vi kan løfte frem unge talenter og skape et unikt miljø for samspill og utvikling på kunstnerisk høyt nivå, sier kunstnerisk leder i 1B1, Jan Bjøranger.

Tilskuddet vil blant annet bli brukt på 1B1s ønske om å styrke og utvide satsningen på unge talenter og nyutdannede musikere i regionen. I tillegg til ensemblespill og mentorveiledning legges det opp til flere mestermøter og faste konsertserier. Utvalgte talenter vil få individuell eksponering i forbindelse med konserter i Norge og i utlandet. Det tas sikte på flere innspillinger hvor minst en av talentene får hovedfokus og solistroller.

1B1 har fått godt gjennomslag i Tyskland med samarbeidsprosjekter i Berlin, Leipzig og Dresden. De skal også spille inn og fremføre et eget verk av samtidskomponistene Paola Pristini og Julian Wachner, The Hubble Cantata, i forbindelse med NASAs avvikling av Hubble-teleskopet, i New York neste år.

Signering av avtalen foregår mandag 27. april, klokken 17.00. Kulturminister Thorild Widwey og Næringsminister Monica Mæland vil være tilstede under arrangementet.